Lencsesaláta
Szerző:
Recept: 5p, Stílus: 5p, Szavazatok száma: 1db
Cimkék: Előétel,Saláta
Elkészítéséhez szükséges idő: 6 óra Nehézségi fok: 3
Hozzávalók fő részére

Nagyításhoz klikk a képre!
5 levél babérlevél
3 fej lilahagyma
5 gerezd fokhagyma
1.5 dl olívaolaj
2 evőkanál balzsamecet
5 csepp szójaszósz
1 darab citrom
25 dkg lencse
50 ml tökmagolaj
Egy főre jutó tápanyagbevitel:
Energia: 341.6kcal Fehérje: 7.3g Zsír: 31.6g Szénhidrát: 14.8g

Hogyan készítsd el...
Kb 20-25 dkg lencsét alaposan lemosok, és meleg vízbe 2 órára beázatatok. Ha látom, hogy a lencse megdagadt, leöntöm a vizet róla, és mégegyszer átöblítem. Így nem fog bezavarni a barna leve, és kevésbé puffaszt tapasztalatom szerint. A lencsét lábosba rakom, felengedem vízzel, és felrakom főni. Rakok a vízhez 5-6 babérlevelet is. Odafigyelek, mert nem szabad szétfőzni a lencseszemeket, mert akkor nem lesz szép a saláta. Amíg fő, felaprítok1-2 fej lilahagymát, tálba szórom, lesózom. Hozzáreszelek 3-4 fej fokhagymát is. Friss, üde ízt ad a lencsének. Egy kancsószerűségben összeöntök legalább 1-1,5 dl olívaolajat, kevés balzsamecetet, egy pici tökmagolajat, pici balzsamecetet, nagy löttyintésnyi szójaszószt, és hozzácsavarom egy egész citrom levét is. Az öntetet többször meg kell kóstolni, nehogy túl ecetes legyen. Jobb, ha inkább citromos, mint ecetes. Ha sok lenne az ecet egy kis vízzel lehet higítani. Egy kevés cukrot mindenképpen adok hozzá, az ecet miatt. Ezt ráöntöm a hagymákra és hagyom állni. Közben ha megfőtt a lencse, de még nem esik szét, leöntöm, egy pici hidegvízzel lehűtöm, de maradjon azért langyos. Beleöntöm az öntetetbe, alaposan összekeverem. Tekerek rá frissen őrölt borsot is. 2 csokor friss petrezselymet felaprítok és belekeverem. Hagyom az egészet összeérni legalább 2-3 órát. Még jobb, ha egy egész éjjel jut nekik összebarátkozni.

Milyen alkalmakra ajánlom...
Nagyon finom, nem csak szilveszterkor!

Mit innék hozzá...

Pezsgő

Ilyen körettel tálalnám...
Újévi sült malaccal :)



Ha szeretnél hozzászólni, regisztrálj és jelentkezz be!