Szalagos farsangi fánk
Szerző:
Recept: 5p, Stílus: 5p, Szavazatok száma: 1db
Cimkék: Desszert
Elkészítéséhez szükséges idő: 1 óra 30 perc Nehézségi fok: 3
Hozzávalók fő részére

Nagyításhoz klikk a képre!
380 dkg liszt
1 dl tej
30 g élesztő
40 g porcukor
45 g vaj
4 darab tojás
Egy főre jutó tápanyagbevitel:
Energia: 190.3kcal Fehérje: 9.9g Zsír: 6.5g Szénhidrát: 19.5g
Recepthez kapcsolódó történetem...
Osváth Erzsébet verse: Sül a fánk Serceg a zsír, sül a fánk. Fényessárga serpenyőből ragyog ránk. Illatozik, nő, dagad, az orrunkat csiklandozó jó falat. Már a tálon a sok fánk, Fehér cukorfelhő alól nevet ránk. Ránk nevet és integet. Itt a farsang, vidám farsang, gyerekek.

Hogyan készítsd el...
A lisztet tedd egy edénybe, amiben majd a tésztát fogod dagasztani. Az élesztőt a tejet és a porcukrot tedd egy kisebb edénybe és hagyd 15 percig langyos helyen állni, hogy felfusson. A lisztre öntsd rá az élesztős tejet, az olvasztott vajat, és a tojások sárgáját. Egy fakanállal óvatosan keverd össze és ha már egészen massza állagúvá vállt folytasd a gyúrást kézzel a kilisztezett asztalon, vagy gyúródeszkán míg a tészta sima nem lesz. Rakd vissza a tésztát a tálba, fedd le konyharuhával és langyos helyen keleszd a tésztát kb. 30 percig (nagyjából a duplájára fog dagadni) Ezután nyújtsd ki a tésztát úgy ujjnyi vastagságúra és szaggasd formára. (Pogácsa szaggatót ajánlanék erre a feladatra leginkább.) Az újaiddal vékonyítsd el a tészta érmék közepét, olyan fánk formára. Ezek után nincs más hátra mint forró olajban kisütni őket. Az első oldalát 3 percig a második oldalát 1-2 percig süsd. Tálald a nagymami barack lekvárjával és szórd meg porcukorral, mert csak így az igazi. :) *A recepthez számolt tápanyag beviteli érték csak a tésztára vonatkozik. A sütéskor felvett olaj és a lekvár kalória értékeit külön hozzá kell adni.



Ha szeretnél hozzászólni, regisztrálj és jelentkezz be!