Szalagos farsangi fánk
Szerző:
gego
Recept: 5p, Stílus: 5p, Szavazatok száma: 1db
Cimkék: Desszert
Elkészítéséhez szükséges idő: 1 óra 30 perc Nehézségi fok: 3
Hozzávalók
fő részére
|
Nagyításhoz klikk a képre!
|
380 dkg liszt
1 dl tej
30 g élesztő
40 g porcukor
45 g vaj
4 darab tojás
|
Egy főre jutó tápanyagbevitel:
Energia: 190.3kcal
|
Fehérje: 9.9g
|
Zsír: 6.5g
|
Szénhidrát: 19.5g
|
|
Recepthez kapcsolódó történetem...
Osváth Erzsébet verse:
Sül a fánk
Serceg a zsír,
sül a fánk.
Fényessárga serpenyőből
ragyog ránk.
Illatozik,
nő, dagad,
az orrunkat csiklandozó
jó falat.
Már a tálon
a sok fánk,
Fehér cukorfelhő alól
nevet ránk.
Ránk nevet
és integet.
Itt a farsang, vidám farsang,
gyerekek.
Hogyan készítsd el...
A lisztet tedd egy edénybe, amiben majd a tésztát fogod dagasztani. Az élesztőt a tejet és a porcukrot tedd egy kisebb edénybe és hagyd 15 percig langyos helyen állni, hogy felfusson. A lisztre öntsd rá az élesztős tejet, az olvasztott vajat, és a tojások sárgáját. Egy fakanállal óvatosan keverd össze és ha már egészen massza állagúvá vállt folytasd a gyúrást kézzel a kilisztezett asztalon, vagy gyúródeszkán míg a tészta sima nem lesz.
Rakd vissza a tésztát a tálba, fedd le konyharuhával és langyos helyen keleszd a tésztát kb. 30 percig (nagyjából a duplájára fog dagadni) Ezután nyújtsd ki a tésztát úgy ujjnyi vastagságúra és szaggasd formára. (Pogácsa szaggatót ajánlanék erre a feladatra leginkább.) Az újaiddal vékonyítsd el a tészta érmék közepét, olyan fánk formára. Ezek után nincs más hátra mint forró olajban kisütni őket.
Az első oldalát 3 percig a második oldalát 1-2 percig süsd. Tálald a nagymami barack lekvárjával és szórd meg porcukorral, mert csak így az igazi. :)
*A recepthez számolt tápanyag beviteli érték csak a tésztára vonatkozik. A sütéskor felvett olaj és a lekvár kalória értékeit külön hozzá kell adni.
Ha szeretnél hozzászólni, regisztrálj és jelentkezz be!