Olasz pizza házilag
Szerző:
gego
Recept: 5p, Stílus: 5p, Szavazatok száma: 1db
Cimkék: Főétel
Elkészítéséhez szükséges idő: 30 perc Nehézségi fok: 3
Hozzávalók
fő részére
|
Nagyításhoz klikk a képre!
|
3 dkg élesztő
50 dkg liszt
50 dkg rétesliszt
2 dl víz
1 csipet oregáno
1 csipetnyi bazsalikom
1 teáskanál cukor
1 teáskanál só
2 gerezd fokhagyma
1 evőkanál olívaolaj
|
Egy főre jutó tápanyagbevitel:
Energia: 420.6kcal
|
Fehérje: 13.2g
|
Zsír: 16.3g
|
Szénhidrát: 56.2g
|
|
Recepthez kapcsolódó történetem...
Hiszed vagy nem hiszed, ha megfelelően előkészíted az alapanyagokat, te is össze tudsz dobni egy jó kis pizzát annyi idő alatt, amennyi a futárnak kellene. Csak ha te sütöd, az lesz rajta, amit te szeretsz, és borravalót sem kér senki.
Hogyan készítsd el...
Az élesztőt a langyos vízzel és a cukorral futtasd fel, ami kb. 0,5 órát vesz igénybe. (Persze nyáron kicsit kevesebb idő is elég.) A liszteket mérd ki egy nagyobb tálba, majd tedd bele a fűszereket, az olajat, az összetört fokhagymát, valamint a sót (a mennyiség nem szentírás, kinek-kinek ízlése szerint). Ha az élesztő megkelt, öntsd a liszthez, és gyúrd a lehető legkeményebbre. Nyugodtan használhatod erre a célra az asztal lapját. (Izé, mármint ne azzal csináld, hanem azon :-) Ha készen vagy a gyúrással, válaszd szét a tésztát adagokra. A kapott cipókat helyezd vissza az edénybe, és szórj a tetejére egy csipetnyi lisztet. Ezután takard le egy tiszta konyharuhával. Ha jól csináltál mindent, a tészta nagyjából fél óra alatt a kétszeresére fog dagadni. Ezután már csak a formázás és nyújtás van hátra. Figyelj arra, hogy a tepsit olajozd ki a művelet előtt, mert különben odaragadhat a tészta. Előmelegített, forró sütőbe süsd. Feltétnek bármilyen megoldás szóba jöhet, habár a legtökéletesebb paradicsommártás receptjét megtalálod ugyanezen az alternatív sajtóorgánumon.
Praktikák
Kezdeném mindjárt azzal, hogy kétféle pizza tészta létezik. A vékony és a vastag. Én a vastag tésztájú receptet közöltem azon egyszerű oknál fogva, hogy a másikat nem lehet jól házilag megsütni. Ez nem csak az én személyes véleményem és tapasztalatom, hanem olasz barátom, Lucio is ezt a nézetet vallja, aki amúgy két dologban a legjobb: pizza evés kéz nélkül, bekötött szemmel - ebben igazi művész. A másik pedig: neki van a legnagyobb Jovanotti CD gyűjteménye a világon :-)
Az élesztő problematikája
Az élesztő vagy megkel, vagy nem. Nálam bevált recept, hogy az élesztőt csak olyan helyről veszem, ahol nem hűtik le túlságosan, ugyanis a hideg károsíthatja az élesztő gombákat.
A másik a víz, amiben felfuttatjuk. Tényleg legyen langyos, soha nem forró. Az élesztő élőlény, könyörgöm, ne öld meg! (Az más kérdés, hogy utána úgyis a gyomrunkban végzi majd a szerencsétlen.) A cukor viszont azért kell, mert elősegíti szaporodásukat.
Ha szeretnél hozzászólni, regisztrálj és jelentkezz be!
gego hozzászólása 2008.08.22. 16:53:31
Szerinte: a cikk stílusa 1-től 8-ig: 5p, a recept 1-től 8-ig: 5p
Ezt irtak:
"Régóta késztültünk egy itthoni pizzasütéshez, de sose mertük. Ma végre elszántuk magunkat és kerestünk recepteket a neten. Ez nagyon megtetszett, és be is vált."
Hanna és Toto főzőblogja