Alapanyag megnevezése...
citrom reszelt héja

Alapanyag mértékegységei...
g,darab

Tápanyagadatok... (100g élelmiszerben)
energia: 27kcal fehérje: 0g zsír: 0g szénhidrát: 2g

Alapanyag leírása...
CITROMHÉJ (reszelése) * A citromot elõször alaposan mossuk meg meleg víen, sõt le is ledörzsölhetjük. Azután töröljük szárazra. Nedvesen a citromhéja nehezen reszelhetõ, a reszelõ fogai közé ragad. * A reszelést finomfogú reszelõn végezzük úgy, hogy csak a sárga réteget vegyük le. A fehér, puha réteget hagyjuk érintetlenül, mert keserûvé teszi a reszeléket. * Legjobb, ha friss reszeléket használunk, mert az íz hatása ilyenkor érvényesül igazán. De szárítva is használhatjuk, ha megfelelõen tároljuk. * A lereszelt citromhéjat cukorral elkeverve és üvegbe rakva sokáig eltarthatjuk. Ha ledaráljuk és porcukorral összekeverjük, kitûnõen használhatjuk teába, süteménybe és krémek ízesítésére. CITROMHÉJ (tartósítása) * Legegyszerûbben szárítással konzerválhatjuk a vékonyan lehámozott vagy lereszelt citromhéjat. Akár hámozzuk, akár reszeljük, arra ügyeljünk, hogy a fehér, puhább bélbõl ne szedjünk le semmit, mert különben a szárítandó héj keserû lesz. * Ha a lereszelt citromhéjat cukorral keverjük össze, több hónapig is eláll. A jól megmosott és szárazra törölt citromot csak vékonyan reszeljük le. Legjobb, ha finomfogazatú reszelõt használunk. A cukorral elkevert reszeléket zárható üvegbe tegyük. * Jó konzerválási megoldás, ha a vékonyan lehámozott héjat rétegelve befõttes üvegbe rakjuk, és rétegenként egy centi vastagságban cukorral letakarjuk, de a legfelsõ réteg mindig cukor legyen. Lezárva tegyük el az üveget. Citromolaj képzõdik belõle, ami kitûnõ ételízesítõ. * Ha a kifacsart citrom héját szeletelve vagy egészben a mélyhûtõben lefagyasztjuk, étel ízesítésére bármikor felhasználhatjuk. Könnyen szeletelhetõ, reszelhetõ.



Ha szeretnél hozzászólni, regisztrálj és jelentkezz be!