Alapanyag megnevezése...
étcsokoládé

Alapanyag mértékegységei...
dkg,kocka,szelet

Tápanyagadatok... (100g élelmiszerben)
energia: 579kcal fehérje: 4g zsír: 35g szénhidrát: 57g

Alapanyag leírása...
A zürichi egyetemi kórház munkatársainak nemrég megjelent tanulmánya szerint az étcsokoládé képes kitágítani a szívkoszorúereket, egyben jelentősen javítja azok általános állapotát, továbbá a vérlemezkék összetapadási hajlamát is csökkenti az erekben. Ezek a hatások már a fogyasztást követő két órán belül jelentkeznek, a flavonoidokban szegényebb tej- és fehér csokoládé esetében azonban nem tapasztalható ilyesmi. Ajánló Táplálkozás - Az [origo] egészség dietetikai aloldala Az [origo] egészség szív- és érrendszeri problémákkal foglalkozó aloldala Korábban: Szívbarát eper Ételek az öregedés ellen Kétségbe vonható a csokoládéfüggőség létezése Antioxidánsok és szabadgyökök - részletes összefoglaló Pirulapatika Szívre ható szerek A szívkoszorúereket érintő érelmeszesedés egyik fő oka a magas oxidatív stressz és az antioxidánsok alacsony szintje miatti gyengébb védelem, amelynek következtében romlik az ereket bélelő hámsejtek rugalmassága és fokozódik a vérlemezkék összetapadásra való hajlama. Az étcsokoládéról már régebb óta ismert, hogy a benne található flavonoidoknak köszönhetően erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, aminek következtében egyben szívvédő hatású is (ezek közé a flavonoidok közé tartozik például az epicatechin nevű anyag). Egy zürichi kutatócsoport tagjai szívátültetésen átesett betegeik vizsgálata során nemrég újabb bizonyítékokkal erősítették meg ezt az elképzelést. Roberto Corti és munkatársai a Circulation c. folyóiratban megjelent tanulmányukban a flavonoidokban gazdag, 70%-os kakaótartalommal jellemezhető étcsokoládé szívkoszorúerekre gyakorolt hatásait vetették össze a kakaót egyáltalán nem tartalmazó sima, "kontroll" csokoládé hatásaival 22 szívátültetett betegnél. A 40 gramm igazi, illetve kakaót nem tartalmazó csokoládé elfogyasztása előtt, illetve két órával később minden résztvevőnél megmérték a koszorúerek állapotát az ereket láthatóvá tevő (angiográfiás) módszer segítségével: a flavonoidokban gazdag csokoládét fogyasztó csoportnál azt tapasztalták a kutatók, hogy a koszorúerek átmérője statisztikailag is kimutatható mértékben nőtt, a kontrollcsoportnál azonban változatlan maradt. További eredmény, hogy az első csoportban az erek jóval rugalmasabbá váltak, a vérlemezkék összetapadásra való hajlama pedig a másik csoporttal ellentétben szintén jelentős mértékben csökkent - olvasható az eredeti tanulmány kivonatában. Ugyanez a kutatócsoport korábban dohányosok esetében végzett egy a mostanihoz hasonló vizsgálatot: ennek során 25 dohányost osztottak fel két csoportra, és minden résztvevőnek nagyjából 60 gramm (a mostani vizsgálatban szereplővel megegyező kakaótartalmú) ét-, illetve kakaót nem tartalmazó fehér csokoládét adtak. Ebben a felmérésben az alanyok felkari artériájában mérték az erek rugalmasságát és a vérlemezkék aktivitását, és mindkét esetben ezek javulását tapasztalták az étcsokoládét fogyasztó csoportban. Corti hangsúlyozta, hogy a dohányzás káros hatásainak "kiváltására" természetesen nem tartja alkalmasnak az étcsokoládé rendszeres fogyasztását, de mindazoknak ajánlja a kis mennyiségben történő napi fogyasztást, akiknél korábban már előfordultak szívproblémák, vagy csak szeretnék minél inkább megóvni ereik állapotát. [origo] egészség



Ha szeretnél hozzászólni, regisztrálj és jelentkezz be!