Alapanyag megnevezése...
túró

Alapanyag mértékegységei...
g,dkg

Tápanyagadatok... (100g élelmiszerben)
energia: 110kcal fehérje: 0g zsír: 0g szénhidrát: 0g

Alapanyag leírása...
A túró egy lágy aludttejrögökből álló, fehér színű tejtermék, mely a lefölözött aludttej felforralása után kicsapódó kazein. Íze kissé savanykás. Leszűrése után puha, fehér darabkákból áll, sokféleképpen feldolgozható. Tehén- vagy juhtejből készítenek túrót. Élettani szempontból a túró értéke hasonló a többi ‎tejsavbaktérium kultúrával előállított tejtermékéhez. Alacsony ‎zsírtartalma miatt viszonylag sok magas biológiai értékű ‎fehérjét, valamint kalciumot és foszfort is tartalmaz, és ‎alacsony energiatartalma miatt mindenkinek – különösen ‎idősebb embereknek és fogyókúrás étrenden lévőknek – ‎javasolt a fogyasztása. A túró rendkívül könnyen emészthető, ‎ezért felbecsülhetetlen szerepe van a gyógyításban, különösen ‎a májproblémákkal küzdő emberek esetén. Készítése házilag ‎úgy történik, hogy 1 liter tejet egy éjszakára hagyni kell ‎megaludni meleg helyen, másnap egy tiszta kendőbe bele kell ‎kötni az aludttejet és felakasztani. Miután az összes savó ‎kicsöpögött belőle, a kendőben visszamarad a házitúró.



Ha szeretnél hozzászólni, regisztrálj és jelentkezz be!