Alapanyag megnevezése...
burgonya

Alapanyag mértékegységei...
kg,dkg,darab

Tápanyagadatok... (100g élelmiszerben)
energia: 94kcal fehérje: 2.5g zsír: 0.2g szénhidrát: 20g

Alapanyag leírása...
A burgonya (Solanum tuberosum), köznapi néven krumpli vagy pityóka (Erdélyben), a burgonyafélék (Solanaceae) családba tartozó növény, amit keményítőben gazdag gumójáért termesztenek. A burgonyát világszerte termesztik, és ez a legfontosabb nem-gabonanövény. Többezer fajtája ismert. A burgonya Amerikában őshonos, ott már kb. 5000 éve termesztik az ottani őslakosok. Európába először Pizarro expedíciójának szerény útitársaként került az 1540-es években. A 16-17. században spanyol, portugál kereskedők révén elterjedt Ázsiában, Afrikában is. Ausztráliába pedig az angolok vitték a 18. században. Fogyasztani kizárólag a gumóját szabad, a virágából keletkező bogyók, a növény felszíni zöld részei, valamint a napon (fényben) tartott burgonyagumó megzöldülő héja méreganyagokat (szolanin) tartalmaz. Mindennapos, alapvető élelmiszernövény, kalóriatartalma 1/3-a a kenyérének. C-vitaminból 80-100 mg/100 g-ot tartalmaz, amely a tárolás során 60 mg/100 g-ra csökken. Könnyen emészthető és más zöldségekkel ellentétben jól és sokáig eltartható. Nagyon sokféleképpen használhatjuk: leves, főzelék, olajban, vagy zsírban sütve, húsételekhez köretként, kenyér és egyéb kelt-, sült-, és főttészták alkotórészeként. forras: http://hu.wikipedia.org



Ha szeretnél hozzászólni, regisztrálj és jelentkezz be!