Alapanyag megnevezése...
mandula

Alapanyag mértékegységei...
kg,dkg,g,darab,szelet,szem

Tápanyagadatok... (100g élelmiszerben)
energia: 627kcal fehérje: 27.6g zsír: 52.2g szénhidrát: 6.8g

Alapanyag leírása...
A mandula egy csonthéjas termés, illetve az azt termő mandulafa (Prunus dulcis, Prunus communis, Prunus amygdalus vagy Amygdalis communis) rövidebb neve. Őshazája Nyugat-, Közép- és Kelet-Ázsia. Legközelebbi rokona az őszibarack, távolabbi rokonai a szilva és a kajszi. A mandulafa termése a világ összes olajos magvai közül az egyik legrégebbi és legismertebb. A madulamag fehér belseje fogyasztható, miután feltörtük a csonthéjat és megtisztítottuk a vékonyabb héjától. Főleg cukrászkészítményekhez, illetve édes ételekhez használatos, főként aprítva. A marcipán alapanyagát képezi. Ünnepi ételeket tehetünk vele különlegessé, pl. mandulás pulyka, mandulás hal. A mandula fehérjét, többszörösen telített zsírsavakat (olajsav), olajat, szénhidrátokat és ásványi sókat(K, Ca, Mg, Fe, P-vitamint) tartalmaz. Forrás: http://hu.wikipedia.org



Ha szeretnél hozzászólni, regisztrálj és jelentkezz be!