Alapanyag megnevezése...
zeller

Alapanyag mértékegységei...
dkg,darab

Tápanyagadatok... (100g élelmiszerben)
energia: 31kcal fehérje: 1.4g zsír: 0.3g szénhidrát: 5g

Alapanyag leírása...
A zeller (latin neve Apium graveolens L., népies neve: celler) gyógy-, és fűszernövény. Világszerte három változata terjedt el, nálunk a gumós változatot termelik. A halványító és metélő zeller levélnyelében 30-50 mg/100g C-vitamint is tartalmaz, míg a gumós változat, csak elenyésző mennyiséget. Ennek levele és gumója adja az illatos, aromás édeskésen fanyar ízű fűszert. Kiváló idegerősítő és nemi hormonképző hatása van. Jelentős a mész, és foszfor tartalma, de inkább ízanyagai teszi közkedvelté. Felhasználható nyersen salátákhoz, jól fűszerezi a főzelékek, mártások, hús- és tojásételek, de a diétás étkeztetésben is fontos szerepe lehet. A zeller csökkenti a vér cukorszintjét. A zellersó, (őrölt zeller levél és só keveréke), grillsültek fűszerezésére alkalmas. Szárított, őrölt állapotában jól zárható edényben kell tartani, így kíváló leves ízesítő, vagy a zellerkrémleves alapjául szolgálhat. * Fontos: vesebetegek diétájában nem ajánlott az alkalmazása! Forrás: http://hu.wikipedia.org



Ha szeretnél hozzászólni, regisztrálj és jelentkezz be!