Alapanyag megnevezése...
kapor
Alapanyag mértékegységei...
csipetnyi,ágacska,szál,izlés szerint
Tápanyagadatok... (100g élelmiszerben)
energia:
1kcal
fehérje:
0g
zsír:
0g
szénhidrát:
1g
Alapanyag leírása...
Származás: A Földközi-tenger vidékén őshonos, hozzánk valószínűleg még a római légiósokkal érkezett.
Gyógyhatás: Vízhajtó, felfúvódás, emésztési zavarok, hányinger, fogínygyulladás ellen jó hatású.
A virág felhasználása: A kapor fiatal virágát ugyanúgy használhatjuk, mint leveleit, hajtásait, magját. Így levesekbe, főzelékekbe, salátákba, egyes gombaételekbe, körözöttekbe, mártásokba tehetjük, a kovászos uborka, a paprika, a savanyú káposzta és a tök eltevésénél fontos szerepet játszik, de kerülhet fűszeres ecetekbe és páclevekbe is.
A tökfőzelék szinte elengedhetetlen fűszere.
Egyéb részek felhasználása: Lásd a virág felhasználásánál.
Érdekesség: Ókorig visszanyúló használatára bizonyíték, hogy már II. Amenhotep sírjában is találtak kapormaradványokat.
A görögök szerint jelenléte a jólét jele, használták csuklás ellen, a középkorban pedig szerelmi bájitalok összetevője, illetve úgy gondolták, távol tartja a boszorkányokat.
Német és angol neve, a “dill” az angolszász “dilla”, vagyis “álomba ringat” szóból ered. A magoknak valóban enyhén nyugtató hatásuk van.
Forrás: wikipedia