Alapanyag megnevezése...
mák

Alapanyag mértékegységei...
kg,dkg,g

Tápanyagadatok... (100g élelmiszerben)
energia: 50kcal fehérje: 0g zsír: 0g szénhidrát: 10g

Alapanyag leírása...
A kerti mák (Papaver somniferum) fontos kultúrnövényünk. A még zöld termés megvágása után képződő, megszilárdult tejnedve, az ópium, kb. huszonötféle nagy hatású alkaloidot (például morfint, narkotint, kodeint, tebaint, papaverint) tartalmaz. Az alkaloidok a száraz mákgubóból is kinyerhetőek, fontos gyógyszereket készítenek belőle. Magyar kutató, Kabay János nevéhez fűződik a száraz mákgubóból való kivonási eljárás kidolgozása. A népi gyógyászatban, a zöld terméstok forrázatával a gyermekeket "nyugtatták". Kabay János is ezt az eljárást alkalmazta a világon először. Először a zöld terméstokból vonta ki a morfiumot és a kodein, papaverint. A zöld termésben gondot okozott a klorofill jelenléte, ezért a száraz kicsépelt mákgubót használta fel. A mai drogfogyasztók is ezt az eljárást követik és készítik a mákteát. Forras: http://hu.wikipedia.org



Ha szeretnél hozzászólni, regisztrálj és jelentkezz be!