Alapanyag megnevezése...
citrom reszelt héja
Alapanyag mértékegységei...
g,darab
Tápanyagadatok... (100g élelmiszerben)
energia:
27kcal
fehérje:
0g
zsír:
0g
szénhidrát:
2g
Alapanyag leírása...
CITROMHÉJ
(reszelése)
* A citromot elõször alaposan mossuk meg meleg víen, sõt le is ledörzsölhetjük. Azután töröljük szárazra. Nedvesen a citromhéja nehezen reszelhetõ, a reszelõ fogai közé ragad.
* A reszelést finomfogú reszelõn végezzük úgy, hogy csak a sárga réteget vegyük le. A fehér, puha réteget hagyjuk érintetlenül, mert keserûvé teszi a reszeléket.
* Legjobb, ha friss reszeléket használunk, mert az íz hatása ilyenkor érvényesül igazán. De szárítva is használhatjuk, ha megfelelõen tároljuk.
* A lereszelt citromhéjat cukorral elkeverve és üvegbe rakva sokáig eltarthatjuk. Ha ledaráljuk és porcukorral összekeverjük, kitûnõen használhatjuk teába, süteménybe és krémek ízesítésére.
CITROMHÉJ
(tartósítása)
* Legegyszerûbben szárítással konzerválhatjuk a vékonyan lehámozott vagy lereszelt citromhéjat. Akár hámozzuk, akár reszeljük, arra ügyeljünk, hogy a fehér, puhább bélbõl ne szedjünk le semmit, mert különben a szárítandó héj keserû lesz.
* Ha a lereszelt citromhéjat cukorral keverjük össze, több hónapig is eláll. A jól megmosott és szárazra törölt citromot csak vékonyan reszeljük le. Legjobb, ha finomfogazatú reszelõt használunk. A cukorral elkevert reszeléket zárható üvegbe tegyük.
* Jó konzerválási megoldás, ha a vékonyan lehámozott héjat rétegelve befõttes üvegbe rakjuk, és rétegenként egy centi vastagságban cukorral letakarjuk, de a legfelsõ réteg mindig cukor legyen. Lezárva tegyük el az üveget. Citromolaj képzõdik belõle, ami kitûnõ ételízesítõ.
* Ha a kifacsart citrom héját szeletelve vagy egészben a mélyhûtõben lefagyasztjuk, étel ízesítésére bármikor felhasználhatjuk. Könnyen szeletelhetõ, reszelhetõ.