Alapanyag megnevezése...
rum vagy rumaroma
Alapanyag mértékegységei...
dl,ml,teáskanál
Tápanyagadatok... (100g élelmiszerben)
energia:
250kcal
fehérje:
0g
zsír:
0g
szénhidrát:
0g
Alapanyag leírása...
Származás
A rum eredetileg dél-indiai ital, bár hasonlót már Kínában is ittak a XV. században. Európa látóterébe nem sokkal az első cukornád ültetvények alapítása után, a XVI. században került. Ezután szép lassan elterjedt a mai fontosabb rumkészítő vidékeken: 1665-ben jutott el Jamaikába, majd a XVII. században a nyugat-indiai Antillákra.
Érdekesség
Puerto Ricoban a rum, olyan féltett kincs, hogy a helyi egyetem (állami támogatással) még kutatási programot is indított azért, hogy a nedű mindig azonos minőségű legyen, mikor piacra kerül.
Készítése, előállítása
A melaszt magas hőmérsékleten erjesztik, majd desztillálják, esetleg ízesítik (a fehér rumot gyümölccsel) és ezután fahordókban (tölgy, kőris) érlelik. A legfiatalabb rum három éves, de a jobb minőségűek több mint 10 évig érnek.
Jellemzés
Cukornádból, illetve a nádcukor gyártás melléktermékeként keletkezett melaszból készült, legtöbbször színtelen, vagy sárgás, barnás színű aromás szeszes ital. Alkoholtartalma 38-54%.
Híres márkái
Három fajta rumot ismerünk, a fehér rumot, a barna rumot és a fekte rumot. A barna és fekete rum színét úgy kapja, hogy a hosszú érlelési idő alatt átveszi a sötét fahordók színét. A fehér rumot kőrishordókban majd nemesacél
tankokban érlelik, és érlelési ideje általában rövidebb, mint barna társáé. Leghíresebb márkák: Bacardi, Captain Morgan, Havanna Club
Szervírozása, fogyasztása
A rum koktél alapnak is jó, főként a fehér, mivel az nem olyan markáns, hogy a többi ital ízét elnyomja. Ha nagyon értékes rumot iszunk, konyakos pohárból is kortyolgat-hatjuk, de általában pálinkás pohárban, hűtés nélkül isszuk.