Alapanyag megnevezése...
Kömény
Alapanyag mértékegységei...
g,evőkanál,teáskanál,csipetnyi,izlés szerint
Tápanyagadatok... (100g élelmiszerben)
energia:
0kcal
fehérje:
0g
zsír:
0g
szénhidrát:
0g
Alapanyag leírása...
A kömény (Carum carvi), népies neve: konyhakömény, keménymag, régikömény, hasznos kömény. Ez a két éves fűszer- és gyógynövény hazánkban is megterem, de olcsósága miatt házi termesztése nem ajánlott.
A legelterjedtebb és legkedveltebb fűszerek közé tartozik, már a Biblia is említi nagyszerű tulajdonságait. Európában a 13. században terjedt el.
Gyógyhatása
A fűszerkömény elősegíti a gyomornedv-elválasztást, s ennélfogva enyhítheti a nehéz emésztés okozta fájdalmakat. A szélhajtó teakeverékek fontos alkotórésze. Jótékony hatással van a levegőnyelésre, a felfúvódásra és a bélgörcsökre. Végezetül, karvontartalmának köszönhetően, a köménynek bélfertőtlenítő, baktérium-és gombaölő hatása van
Az erősen fűszeres ízű mag (Carvi fructus) hatóanyaga az illóolajában levő karvon. Zsíros olajat és fehérjét is tartalmaz.Fanyar, érdekes íze miatt más fűszerekkel ritkán kombinálják. Bizonyos ételekbe (saláták, körözött) beleszórjuk, másokba (kelkáposztafőzelék, húsok) belefőzzük, a rántott levesnél (köménymagleves) viszont a rántásba tesszük. Levesek, saláták, főzelékek, sültek, káposztás, burgonyás, sajtos, túrós ételek, kolbászfélék, körözöttek, puha sajtok, péksütemények, pogácsák ízesítője; a savanyúságok és a savanyú káposzta elengedhetetlen fűszere. Fűszerkeverékek és -kivonatok alapanyaga. Egészben és őrölt formában is kapható. Étvágygerjesztő, gyomorerősítő, szélhajtó, görcsoldó hatása miatt teának is ajánlott.
forras: http://hu.wikipedia.org