Alapanyag megnevezése...
torma
Alapanyag mértékegységei...
dkg,evőkanál,teáskanál,csipetnyi,izlés szerint
Tápanyagadatok... (100g élelmiszerben)
energia:
78kcal
fehérje:
2.7g
zsír:
0.4g
szénhidrát:
16g
Alapanyag leírása...
A torma (Armoracia rusticana) egy gyógy- és fűszernövény. Népies neve: közönséges torma, csípős torma.
Illóolajtartalma gyökerének reszelésekor szabadul fel. Kalciumot, nátriumot, magnéziumot és C-vitamint tartalmaz.
Felhasznalasa:
Eredetileg gyógynövényként termesztették, csak később vált a marhasültek, füstölt és főtt sonkák ízesítőjévé. Használjuk még kolbászokhoz, főtt sertés- és marhahúsokhoz, savanyúságok eltevésénél is.
Fiatal levele salátába kitűnő. A gyökeréből készített szószt marhasültekhez, füstölt húsokhoz és halételekhez használják. A reszelt torma felhasználható még káposztasalátába, mártások, és majonéz ízesítésére. Reszelt gyökerét mindennap ehetjük, étvágygerjesztő, gyomorjavító, elősegíti az emésztést és a vérkeringést is előnyösen, befolyásolja.
Várandós anyák, vesebetegek nagy mennyiségben ne fogyasszák. Gyermekek reszelt almával keverten szeretik.
Forras: http://hu.wikipedia.org