Alapanyag megnevezése...
fagylalt

Alapanyag mértékegységei...
kg,dkg,g,pohár,evőkanál

Tápanyagadatok... (100g élelmiszerben)
energia: 161kcal fehérje: 2.2g zsír: 4.5g szénhidrát: 27.8g

Alapanyag leírása...
A "hideg nyalat" történetének alább olvasható közreadásával kedvet szeretnénk csinálni olvasóinknak a fagylaltozáshoz. A kínaiak már ötezer évvel ezelôtt ismerték a fagylalt korai változatát. A hideg csemege a perzsák és az arabok közvetítésével jutott el a Földközi-tenger menti országokba. Hippokratész orvosságként ajánlotta betegei számára, Nagy Sándor élénkítôszer gyanánt szolgáltatta fel a csaták elôtt, míg Néró császár akár négyszáz kilométeres messzességbôl is hozatott jeget, hogy elkészíthessék számára a mézzel, ibolyával, rózsavízzel, fahéjjal és gyümölcsökkel kevert fagylaltféleséget. A hideg édesség sokáig csak a fejedelmi udvarok különlegessége volt, ám az 1700-as évek végén Párizsban már nyolcvanféle fagylalt és szorbet közül válogathattak a vendégek. A magyar fagylaltozás hôskora a reformkor idejére tehetô. Sissi királyné kedvenc fagylaltja az ibolya volt. A hosszú múltra visszatekintô "hideg nyalat" a jelenben is változatlanul ôrzi népszerûségét a fogyasztók körében, remekül beleillik a modern kor étkezési szokásaiba. A nemes és ízgazdag alapanyagok, a gyümölcsök sokfélesége kielégíti az egészséges életmódot követôk igényeit, édes íz utáni vágyát is. Hiszen a hagyományosnak mondott fagylaltok mellett megtalálhatjuk a csökkentett kalória tartalmút, a multivitamint, sárgarépa és narancs egyesítésével a növelt C-vitamin tartalmút vagy éppen az egzotikus magvakkal ízesített készítményeket is. Magyarországon is egyre szélesebb a joghurt térhódítása, mely a cukrászati készítmények mellett a fagylaltkészítést is megérintette: a joghurt alapú és gyümölccsel megbolondított fagylaltok követik a modern étkezési kultúrát. A magyar cukrászok fantáziájának és alkotó kreativitásának köszönhetõen a magas minôségû hazai fagylaltkészítmények - legyen az vanília vagy egy még alig ismert, újdonságnak számító íz - helytállnak az európai uniós kihívások közepette is. A kiváló mestereknek köszönhetõen nálunk minden fogyasztó élvezheti a hûvös csemege sokoldalúságát és harmóniáját. Forras: http://www.pinkvin.hu/



Ha szeretnél hozzászólni, regisztrálj és jelentkezz be!