Alapanyag megnevezése...
fekete áfonya
Alapanyag mértékegységei...
kg,dkg,darab,szem
Tápanyagadatok... (100g élelmiszerben)
energia:
52kcal
fehérje:
1g
zsír:
0.5g
szénhidrát:
11g
Alapanyag leírása...
A fekete áfonya (latinul: Vaccinium myrtillus) egy gyümölcstermő növény, termését és levelét a népi gyógyászatban is felhasználjuk. Népies nevei: havasi meggy,havasi meggykoró, kukajsza, kukujza, molabogyó, afinya.
Felhasználása:
Gyümölcse közkedvelt lekvár; gyümölcslevesek, gyümölcssaláták alapanyaga, sütemények ízesítője, tölteléke.
Az őz, nyúl, szarvas, vaddisznó elkészítésénél pikáns, közkedvelt íze miatt nélkülözhetetlen. Ezekhez az ételekhez kompót, mártás, saláta, vagy dzsem formájában tálalhatjuk. Nemcsak zamata különleges, de értékes tápanyagokat is tartalmaz.
Gyümölcsbornak, likőrnek, szörpnek vagy teának elkészítve is nagyon jó hatású a bélflórára, mert ellenállóvá teszi a bél nyálkahártyáját az emésztési zavarokkal, krónikus bélhuruttal, bélfertőzésekkel, hasmenéssel szemben, és a szájbetegségeknél is jó szolgálatot tesz.
Beszámolók szerint a második világháborúban a brit pilóták az éjszakai bevetések előtt marokszám ették a fekete áfonyát, ugyanis a benne rejlő anyagok segítik a retinasejtek gyors regenerálódását. Ma a gyógyszertárakban kivonata kapható.
A hasmenés, fogínygyulladás régről ismert gyógyszere. A levéből főzött tea epe- és hólyagbetegségek orvossága, vesetisztító. Levele cukorbajra jó, akár nyersen is.
Forras: http://hu.wikipedia.org