Alapanyag megnevezése...
padlizsán

Alapanyag mértékegységei...
kg,dkg,darab,szelet

Tápanyagadatok... (100g élelmiszerben)
energia: 25kcal fehérje: 1.3g zsír: 0g szénhidrát: 4.8g

Alapanyag leírása...
A padlizsán egy zöldségnövény, amelynek latin neve: (Solanum melongena L.), magyar népies elnevezései: török paradicsom, tojásgyümölcs, kék paradicsom, de egyes vidékeken vinete néven is emlegetik. Az USA-ban, Ausztráliában, Új-Zélandon és Kanadában eggplant-nak, tojásgyümölcsnek nevezik, mert a 18. századi európai változatok termése fehér vagy sárga volt, és a liba vagy tyúktojásra hasonlított. Az angol neve aubergine, ami a francia aubergine-b?l, az meg a katlán albergínia-ból, az pedig a az arab al-badinjan-ból, ami a perzsa badin-gan-ból, az pedig a szanszkrit vatin-ganah-ból származik. Az indiai és a dél-afrikai angolban brinjal-ként ismerik. Jellemzői: A csucsorfélék családjába tartozó egynyári növény. Kelet-Indiából származik, ahol már évezredekkel ezelőtt is termesztették, de hazánkban is egyre jobban kedvelik és termesztik. Tartalmaz C-, és A-vitamint, és igen gazdag ásványi sókban is. Bokra 40–100 cm magas, fásodó szára elágazik. A termés színe fajta szerint lehet fehér, sárga, lila, fekete, formája gömbszerű, vagy hosszúkás is.Környezeti igénye megegyezik a paprikáéval. Akkor szedjük, ha a sötétlila termése elérte a teljes nagyságát és fényes felületű. Amikor már fénytelen és a magok barnák, rágós és kesernyés lehet a húsa. Július végétől a fagyok beálltáig terem. Foeeas: http://hu.wikipedia.org



Ha szeretnél hozzászólni, regisztrálj és jelentkezz be!