Alapanyag megnevezése...
őszibarack
Alapanyag mértékegységei...
kg,dkg,darab
Tápanyagadatok... (100g élelmiszerben)
energia:
40kcal
fehérje:
1g
zsír:
1g
szénhidrát:
9g
Alapanyag leírása...
Őshazájának régebben Perzsiát tartották, ami a latin és görög elnevezésben is kifejezésre jut. A kutatások ezt nem támasztják alá, mivel a kínai irodalomban már i. e. több száz évvel, több helyen is említik, ezért feltételezhető, hogy innen származik. Európai elterjedésének forrása Itália, majd Franciaország, ahol a kedvező életkörülmények és tenyésztési feltételek miatt, nem csak régóta termesztik, de fajtáinak szaporítása is fellendült. Oliver De Serres 1604-ben megjelent kertészetről szóló munkájában (Théatre d’Agriculture) már 12 fajtát ír le.
Az őszibaracktermesztés fellendülésére jellemző, hogy a kereszténységgel párhuzamosan terjedt el Európa többi országában, mivel a legügyesebb termesztők a szerzetesek voltak. A kolostorok kertjeiben nagy gonddal nevelték, és valószínűleg szaporították is az őszibarackot. Franciaországban keletkeztek az első faiskolák is. 1628-ban már 27 fajtát, 1667-re pedig már 38 fajtát említenek. Innen terjedt el Belgiumba, Hollandiába, Németországba, de Angliába is.
Foeeás: http://hu.wikipedia.org