Alapanyag megnevezése...
balzsamecet

Alapanyag mértékegységei...
ml,csepp,evőkanál,teáskanál,mokkáskanál

Tápanyagadatok... (100g élelmiszerben)
energia: 4kcal fehérje: 0g zsír: 0g szénhidrát: 0g

Alapanyag leírása...
Az ecetsav, másnéven etánsav, egy szerves vegyület, melynek képlete: CH3COOH. Könnyen felismerhető arról, hogy ez adja az ecet savanyú ízét és átható szagát. A tiszta, vízmentes ecetsav (a jégecet) színtelen folyadék, amely vizet köt meg a környezetéből (higroszkópos), 16,7 °C alatt megfagy és színtelen kristályt képez. Az ecetsav korrozív és gőzei ingerlik a szemet, az orr- és a toroknyálkahártyát, a tüdőt annak ellenére, hogy vizes oldatban kevésbé disszociál, mivel gyenge sav. Az ecetsav az egyik legegyszerűbb karboxilsav (a második legegyszerűbb a hangyasav után). Fontos kémiai reagens és ipari nyersanyag. Főként a polietilén-tereftalát (szénsavas italok palackjai), cellulóz-acetát (fényképészeti film), polivinil-acetát (ragasztó) valamint műszálak és szövetek gyártásában használják. A háztartásban főként vízkőoldónak használják, (valamint főzésre a híg ecetet). Forras: http://mek.oszk.hu



Ha szeretnél hozzászólni, regisztrálj és jelentkezz be!