Alapanyag megnevezése...
balzsamecet
Alapanyag mértékegységei...
ml,csepp,evőkanál,teáskanál,mokkáskanál
Tápanyagadatok... (100g élelmiszerben)
energia:
4kcal
fehérje:
0g
zsír:
0g
szénhidrát:
0g
Alapanyag leírása...
Az ecetsav, másnéven etánsav, egy szerves vegyület, melynek képlete: CH3COOH. Könnyen felismerhető arról, hogy ez adja az ecet savanyú ízét és átható szagát.
A tiszta, vízmentes ecetsav (a jégecet) színtelen folyadék, amely vizet köt meg a környezetéből (higroszkópos), 16,7 °C alatt megfagy és színtelen kristályt képez. Az ecetsav korrozív és gőzei ingerlik a szemet, az orr- és a toroknyálkahártyát, a tüdőt annak ellenére, hogy vizes oldatban kevésbé disszociál, mivel gyenge sav.
Az ecetsav az egyik legegyszerűbb karboxilsav (a második legegyszerűbb a hangyasav után).
Fontos kémiai reagens és ipari nyersanyag. Főként a polietilén-tereftalát (szénsavas italok palackjai), cellulóz-acetát (fényképészeti film), polivinil-acetát (ragasztó) valamint műszálak és szövetek gyártásában használják.
A háztartásban főként vízkőoldónak használják, (valamint főzésre a híg ecetet).
Forras: http://mek.oszk.hu