Alapanyag megnevezése...
bodzavirág
Alapanyag mértékegységei...
dkg,darab,fej
Tápanyagadatok... (100g élelmiszerben)
energia:
0kcal
fehérje:
0g
zsír:
0g
szénhidrát:
0g
Alapanyag leírása...
A bodza (Sambucus) a pézsmaboglárfélék (Adoxaceae) családjába tartozó növénynemzetség. A nemzetséget általában a Caprifoliaceae, vagy a Sambucaceae családokba szokták besorolni, de az egyre elfogadottabb APG osztályozás több családot egyesített az Adoxaceae családban.
A magyar néphitben:
A magyar néphit változatos tulajdonságokkal ruházza fel, és azokból általában nem állapítható meg, hogy melyik bodzafajról van szó. A virágjából főzött tea, a bodza héja, friss bimbója elterjedt népi gyógyszer. A néphit (palócok, Szatmár) szerint ha a bodzára taposnak, meghajlítva földet hordanak rá, akkor a tehénből, a disznó sebéből kihull a pondró. A Csereháton ezt a bodza letépett ágacskáitól és a megfelelő ráolvasástól remélik. Göcsejben úgy vélik, a disznókat elkerüli a vész, ha az óljukba bodzaágat szórnak. Az alsó Őrségben úgy vélik, hogy a bodzát nem szerencsés a ház mellé ültetni, mert akkor belecsap a villám. A bodza az ördög, a gonosz lelkek fája.
Forras: http://hu.wikipedia.org/