Alapanyag megnevezése...
pisztráng filé
Alapanyag mértékegységei...
kg,dkg,darab,szelet
Tápanyagadatok... (100g élelmiszerben)
energia:
116kcal
fehérje:
21.5g
zsír:
2.9g
szénhidrát:
0.2g
Alapanyag leírása...
"Pisztráng (állat, Salmo trutta fario L.), a nyilt hólyagu halak rendjének lazacfélék családjába tartozó halfaj. Teste rövid, oldalt összenyomott, orra rövid, elmetszett. Ekecsontja rövid, háromszögletü, 3-4 foggal hátulsó szegélyén, mig nyelén erős fogak kettős sorával. Háta olajzöld; oldalai sárgás zöldek, fekete és narancspiros, néha kékes szinnel szegett foltokkal. Hasa fehér. Hátúszója legtöbbször olajzöld; páros úszói és alfelúszója borsárgák, gyakran feketével festtettek. Szine különben igen változatos. Megnő 1 m. hosszura és 25 kg. súlyosra is. Európában mindenütt otthonos, hegyi és havasi folyóvizeinknek és hideg tavainknak legbecsesebb hala. Nem vándorol és októbertől januárig ívik. Ikrái számára kis gödröket váj s a termékenyítés után azokat befödi. Igen ügyesen és gyorsan úszik, nagyon óvatos. Rovarokkal táplálkozik, de megeszi a csigákat, férgeket és kisebb halakat is. Húsa igen ízletes, finom."
Franz Schubert dalt írt róla.