Alapanyag megnevezése...
mandula
Alapanyag mértékegységei...
kg,dkg,g,darab,szelet,szem
Tápanyagadatok... (100g élelmiszerben)
energia:
627kcal
fehérje:
27.6g
zsír:
52.2g
szénhidrát:
6.8g
Alapanyag leírása...
A mandula egy csonthéjas termés, illetve az azt termő mandulafa (Prunus dulcis, Prunus communis, Prunus amygdalus vagy Amygdalis communis) rövidebb neve. Őshazája Nyugat-, Közép- és Kelet-Ázsia. Legközelebbi rokona az őszibarack, távolabbi rokonai a szilva és a kajszi. A mandulafa termése a világ összes olajos magvai közül az egyik legrégebbi és legismertebb.
A madulamag fehér belseje fogyasztható, miután feltörtük a csonthéjat és megtisztítottuk a vékonyabb héjától. Főleg cukrászkészítményekhez, illetve édes ételekhez használatos, főként aprítva. A marcipán alapanyagát képezi. Ünnepi ételeket tehetünk vele különlegessé, pl. mandulás pulyka, mandulás hal. A mandula fehérjét, többszörösen telített zsírsavakat (olajsav), olajat, szénhidrátokat és ásványi sókat(K, Ca, Mg, Fe, P-vitamint) tartalmaz.
Forrás: http://hu.wikipedia.org