Alapanyag megnevezése...
kígyó uborka
Alapanyag mértékegységei...
kg,dkg,g,darab,szelet,gerezd
Tápanyagadatok... (100g élelmiszerben)
energia:
12kcal
fehérje:
0g
zsír:
0g
szénhidrát:
1g
Alapanyag leírása...
Az uborka (Cucumis sativus) a tökvirágúak (Cucurbitales) rendjébe, a kabakosok (Cucurbitaceae) családjába tartozó növényfaj. Ugyanabba a nemzetségbe tartozik, mint a sárgadinnye. Számos nemesített változata létezik. Termését fogyasztják, aminek C-vitamin tartalma 10-20 mg/100 g, viszont sok magnéziumot, kalciumot, káliumot, foszfort, nátriumot és vasat tartalmaz.
Táplálkozási értékét azzal növeli, hogy kedvező hatású a gyomor működésére, nagy káliumtartalma vízhajtó hatású.
Levét reumatikus fájdalmak ellen is jó hatásúnak tartják, de kozmetikumként az uborkakrém, -szesz üdébbé teszi a bőrt így fiatalító hatású.
Főként salátaként, dunsztolva téli savanyúságként, vagy nyersen fogyasztják.
Forrás: http://hu.wikipedia.org/