Alapanyag megnevezése...
alma
Alapanyag mértékegységei...
kg,dkg,darab,gerezd
Tápanyagadatok... (100g élelmiszerben)
energia:
50kcal
fehérje:
0g
zsír:
0g
szénhidrát:
10g
Alapanyag leírása...
Világszerte közkedvelt gyümölcs, frissen fogyasztható. Kockákra vágva ideális salátákba, levesekhez, befőttnek. Használható szószok készítéséhez és süteményekben is ízletes. Jellegzetes süteménye az almás pite, aminek a töltelékét fahéjjal fűszerezett almapép adja. Pépesítve, akár több más gyümölccsel kombinálva kiváló bébiétel. Kipréselt leve a legtöbb gyümölcslé egyik legfőbb alkotóeleme, kissé fanyar, savanykás ízével ezekben mind dominál. Alkalmas bor és pálinka készítésére is. Vékony, lapos szeletekre vágva, majd kiszárítva almachips készíthető belőle, ami még szárazon is savanykás.
Már a rómaiak korában is 29 almafajtát tartottak számon, előszeretettel fogyasztották és bort is készítettek belőle.