Alapanyag megnevezése...
mozzarella
Alapanyag mértékegységei...
kg,dkg,g
Tápanyagadatok... (100g élelmiszerben)
energia:
300kcal
fehérje:
21.5g
zsír:
18g
szénhidrát:
1.5g
Alapanyag leírása...
A mozzarella olasz formázott és gyúrt sajt, Campania vidékéről származik. Sajttésztája a gyártás során ruganyos, formázható, jellegzetesen szálas és réteges szerkezetű. Zsírtartalma 40-45% (szárazanyagból számolva). Bivalytejből vagy pasztőrözött tehéntejből készül, szokásos formája szabálytalan gömb, tojás- és zsemle-nagyság között, 50-200 grammos súlyban. Íze enyhén savanykás. Rövid érés során finom szemcsés állagúvá válik. Nem érlelik, frissen hozzák forgalomba; mindössze 12-24 órát áll el.
A 16. században alakult ki Róma és Nápoly vidékén. Tulajdonképpen inkább főételként, mint sajtként fogyasztották. Ma leginkább saláták és pizzák adalékaként alkalmazzák.
Forras: http://hu.wikipedia.org