Alapanyag megnevezése...
túró
Alapanyag mértékegységei...
g,dkg
Tápanyagadatok... (100g élelmiszerben)
energia:
110kcal
fehérje:
0g
zsír:
0g
szénhidrát:
0g
Alapanyag leírása...
A túró egy lágy aludttejrögökből álló, fehér színű tejtermék, mely a lefölözött aludttej felforralása után kicsapódó kazein. Íze kissé savanykás. Leszűrése után puha, fehér darabkákból áll, sokféleképpen feldolgozható. Tehén- vagy juhtejből készítenek túrót. Élettani szempontból a túró értéke hasonló a többi tejsavbaktérium kultúrával előállított tejtermékéhez. Alacsony zsírtartalma miatt viszonylag sok magas biológiai értékű fehérjét, valamint kalciumot és foszfort is tartalmaz, és alacsony energiatartalma miatt mindenkinek – különösen idősebb embereknek és fogyókúrás étrenden lévőknek – javasolt a fogyasztása. A túró rendkívül könnyen emészthető, ezért felbecsülhetetlen szerepe van a gyógyításban, különösen a májproblémákkal küzdő emberek esetén. Készítése házilag úgy történik, hogy 1 liter tejet egy éjszakára hagyni kell megaludni meleg helyen, másnap egy tiszta kendőbe bele kell kötni az aludttejet és felakasztani. Miután az összes savó kicsöpögött belőle, a kendőben visszamarad a házitúró.