Alapanyag megnevezése...
lazac filé
Alapanyag mértékegységei...
kg,dkg,szelet
Tápanyagadatok... (100g élelmiszerben)
energia:
208kcal
fehérje:
20g
zsír:
14g
szénhidrát:
0g
Alapanyag leírása...
A lazac (Salmo salar) a sugarasúszójú halak (Actinopterygii) osztályához, ezen belül a lazacalakúak (Salmoniformes) rendjéhez és a lazacfélék (Salmonidae) családjához tartozó faj.
Elterjedése:
A lazac Nyugat- és Észak-Európa tengerpartjainál és folyórendszereiben a Viscayai-öböltől Oroszország sarkvidéki részéig előfordul. Az Amerikai Egyesült Államok és Kanada észak-atlanti partjainál is megtalálható. A lazac, a Grönlandi-tengerbe vándorol. A lazac számára a fő veszélyeket a túlhalászás, a folyók szennyezése és az ívás helyéül szolgáló folyókhoz vezető utat elzáró gátak jelentik.