Alapanyag megnevezése...
zeller
Alapanyag mértékegységei...
dkg,darab
Tápanyagadatok... (100g élelmiszerben)
energia:
31kcal
fehérje:
1.4g
zsír:
0.3g
szénhidrát:
5g
Alapanyag leírása...
A zeller (latin neve Apium graveolens L., népies neve: celler) gyógy-, és fűszernövény.
Világszerte három változata terjedt el, nálunk a gumós változatot termelik. A halványító és metélő zeller levélnyelében 30-50 mg/100g C-vitamint is tartalmaz, míg a gumós változat, csak elenyésző mennyiséget. Ennek levele és gumója adja az illatos, aromás édeskésen fanyar ízű fűszert. Kiváló idegerősítő és nemi hormonképző hatása van. Jelentős a mész, és foszfor tartalma, de inkább ízanyagai teszi közkedvelté.
Felhasználható nyersen salátákhoz, jól fűszerezi a főzelékek, mártások, hús- és tojásételek, de a diétás étkeztetésben is fontos szerepe lehet. A zeller csökkenti a vér cukorszintjét.
A zellersó, (őrölt zeller levél és só keveréke), grillsültek fűszerezésére alkalmas. Szárított, őrölt állapotában jól zárható edényben kell tartani, így kíváló leves ízesítő, vagy a zellerkrémleves alapjául szolgálhat.
* Fontos: vesebetegek diétájában nem ajánlott az alkalmazása!
Forrás: http://hu.wikipedia.org