Alapanyag megnevezése...
póréhagyma
Alapanyag mértékegységei...
dkg,darab
Tápanyagadatok... (100g élelmiszerben)
energia:
37kcal
fehérje:
0g
zsír:
0g
szénhidrát:
0g
Alapanyag leírása...
A póréhagyma ősalakja vadnövényként még olykor megtalálható a Földközi-tengermelléki országokban; vadnövényként - a többi hagymához hasonlóan - évelő természetű.
A nyári póréhagymát elsősorban zöldhagymaként, frissen fogyasztják. Sok C- és B1-vitamint tartalmaz, emellett magas az ásványisó-tartalma, és sok vas van benne. Ezzel szemben az allilszulfid-tartalma alacsonyabb, mint a vöröshagymáé, ezért a póréhagymát fogyasztó ember leheletén a kellemetlen hagymaszag kevésbé és csak rövidebb ideig érződik.
A téli póréhagyma vékonyabbjai ugyancsak jól használhatók zöldhagymaként. A kifejlett, vastag hagymák konyhai célokat szolgálnak: leves, mártás és kiváló ízű saláta készül belőlük.
A póréhagyma zöld leveleiből szárítmány is készülhet: a megmosott leveleket félárnyékos helyen megszárítjuk, és üvegben vagy műanyag zacskóban tároljuk, télen minden étel ízesítésére alkalmas, ahol egyébként vöröshagymát szoktunk használni.
Tápértéke és gyógyhatása:
A póréhagyma tápértéke és gyógyhatása megegyezik a vöröshagymáéval. A különbség a felhasználásban van. Míg a vöröshagymát nagyobb mennyiségben ételek elkészítéséhez használjuk, a póréhagymát fõleg nyersen fogyasztjuk kisebb mennyiségben salátákhoz, vagy kiegészítõnek fõ ételek mellé.