Alapanyag megnevezése...
parmezán
Alapanyag mértékegységei...
db,dkg,teáskanál,mokkáskanál,g
Tápanyagadatok... (100g élelmiszerben)
energia:
385kcal
fehérje:
0g
zsír:
0g
szénhidrát:
0g
Alapanyag leírása...
A parmezán olasz keménysajt Emilia tartományból. Részben lefölözött tehéntejből készül, zsírtartalma (szárazanyagban) 32%-os. Természetes kérgét lekefélik és beolajozzák. Szokásos formája 35-45 cm átmérőjű, 18-25 cm vastag, 24-40 kg súlyú korong.
Az egyik legrégebbi európai sajt. Történelmi dokumentumok bizonyítják, hogy a 13-14. században már a maihoz hasonló formában létezett. Boccaccio is említi a Dekameronban. Korlátlan ideig eltartható, egyre keményebbé válik. Két-három évig érlelik. Eredetileg tulajdonképpen a gyengébb példányokat reszelték le. Ma főleg reszelve használják különböző tésztákhoz, levesekhez az olasz konyhaművészetben.
forrás: http://hu.wikipedia.org