Alapanyag megnevezése...
aszalt paradicsom
Alapanyag mértékegységei...
dkg,g,szem
Tápanyagadatok... (100g élelmiszerben)
energia:
22kcal
fehérje:
1g
zsír:
0.2g
szénhidrát:
4g
Alapanyag leírása...
Az aszalás egy gyümölcstartósítási eljárás. Ennek eredményeként a kezelt gyümölcs összetöpped, elveszti tömegének nagy részét. Lényege, hogy közepesen meleg eszközzel (régen kihűlő kemencében, ma speciálisan erre készített készülékkel) lassan kiszárítják a megfelelően előkészített gyümölcsöt. Így a gyümölcs értékes enzimjei, vitaminjai nem bomlanak el és az eljárás folytán elvesztett víz hiánya meggátolja az esetleges rothadást, penészedést.
A paradicsom (Solanum lycopersicum) a burgonyafélék családjába tartozó növény, Dél- és Közép-Amerikában honos. Népies neve: paradicska, tomata, tomató.
Származása, elterjedése:
Őshazája Közép- és Dél-Amerika. Európában a 16. sz. végén ismerték meg: Spanyolországon, Portugálián és Itálián keresztül terjedt el. Ázsiába, Afrikába, Ausztráliába spanyol, portugál, ill. angol kereskedők vitték el a 17.-18. sz.-ban. Mára mondhatni, az egész világon termesztik.
Gyógyhatása:
Élelmezési célok mellett gyógyhatása is jelentős. A tomatin nevű alkoloidájából gombás betegségek, gyulladásos folyamatok elleni kenőcsöket készítenek.
Hámozva a diétás étrendbe is alkalmazható, mert így könnyebben emészthetővé válik.
Forras: