Alapanyag megnevezése...
champignon gomba

Alapanyag mértékegységei...
kg,dkg,fej

Tápanyagadatok... (100g élelmiszerben)
energia: 39kcal fehérje: 5.9g zsír: 0.2g szénhidrát: 3.3g

Alapanyag leírása...
Az ehető gombák az élelmiszerek egy külön csoportját alkotják, bár gyakran a fűszerek, illetve a zöldségek közé is sorolják őket. Az ehető gombák legfontosabb tápanyaga a fehérje, amelynek összetételét az állati fehérjéhez hasonlíthatjuk, ezért húspótló ételként is számoljunk vele. A fehérjén kívül zsírokat, nagyon fontos ásványi anyagokat, vitaminokat, íz- és zamatanyagokat, étvágygerjesztő glutaminsavakat, antibiotikus anyagokat is tartalmaz. A gombát felhasználjuk levesnek, salátának, főételként (rántva, pörkölt, fasírozott), de köretnek, levesek, mártások, húsok ízesítésére, valamint pizzákhoz, vagy hideg és meleg szendvicsekhez és salátákhoz is. Szárítva levesek, húsételek, saláták alkotórésze, őrölve fűszerként ugyanezekhez az ételekhez, ízesítőként használják. A gombaételekkel kapcsolatban jegyezzük meg: * - a gombát tisztításkor ne áztassuk, csak folyóvízben mossuk meg, csepegtessük le * - fajtól függően figyeljünk a szeletelésre is, (Pl: a laskagombát, keresztirányba szeleteljük, mig a csiperke gomba bármely módon szeletelhető) * - Csak sértetlen zománcú edényben főzzük, mert vassal érintkezve megfeketedik, és kellemetlen mellékíze lesz. * - Főzés közben ne fedjük le, mert némely gomba nagyon sok vízet ereszt. * - Gyengén fűszerezzük és sózzuk, kevesebb fűszer és só jobb összhatást ad. * - A gombaételek nem tárolhatók, még a legkitűnőbb hűtőszekrényben sem. (legfeljebb a következő étkezésig tároljuk, vagy használjuk fel az étel ízesítésére, szendvicsek készítésére.) Forras: http://hu.wikipedia.org



Ha szeretnél hozzászólni, regisztrálj és jelentkezz be!