Alapanyag megnevezése...
tojás
Alapanyag mértékegységei...
darab
Tápanyagadatok... (100g élelmiszerben)
energia:
165kcal
fehérje:
13.5g
zsír:
12g
szénhidrát:
0.75g
Alapanyag leírása...
A tojás az emberiség létének hajnalától az egyik legjelentősebb táplálékforrás. Ennek oka, hogy általában könnyebben megszerezhető volt, mint pl. a hús. Tápértéke a húséval vetekszik mind fehérje, mind zsírtartalmát tekintve.
Az emberi étkezésben a tyúktojás fogyasztása a legelterjedtebb.
Az átlagos tyúktojás jellemzői
1. Szabályosság: a tojás az egyik végén hegyesedő, a másik végén nem teljesen kerek, és nincs elnyúlva sem.
2. Héjának a színe lehet fehér vagy barna, ami a minőséget a szakirodalom szerint nem befolyásolja.
3. Méretek: a jó minőségű, közepes nagyságú tyúktojás súlya 50-60 gramm között van.
4. Súlyarányok: átlagosan a tyúktojás külső fehér héja a súlyának 12 százalékát teszi ki, míg a fehérje 58, a sárgája 30 százalékát adja.
5. Osztályozása: A tyúktojásokat méretük szerint hét osztályba sorolják, míg frisseségük szerint három (A, B, C) besorolás létezik. Az A minőségű tojás a legfrissebb, a C besorolású már csak ipari felhasználásra alkalmas.
6. Vitamintartalma: a tojásban jelentős mennyiségű az A-, a B2, a D- és az E-vitamin-, valamint a karotintartalom. "A jó minőségű tojássárgájában egy felnőtt ember napi A-vitamin-szükségletének egyharmada halmozódik fel, D-vitamin-tartalma pedig a tőkehalmáj után a legnagyobb."
Forras: http://hu.wikipedia.org