Alapanyag megnevezése...
olívaolaj
Alapanyag mértékegységei...
dl,ml,evőkanál,teáskanál
Tápanyagadatok... (100g élelmiszerben)
energia:
898kcal
fehérje:
0g
zsír:
99.8g
szénhidrát:
0g
Alapanyag leírása...
Az olívaolajat az olajbogyóból, az olajfa terméséből préselik. A mediterrán konyha egyik alapvető hozzávalója. Erről híres Spanyolország, különösen Andalúzia.
Hatása:
Könnyen emészthető és sok helyen gyógyszerként alkalmazzák. A Földközi-tenger melletti országokban, ahol a főzéshez zsír helyett olívaolajat használnak – a tapasztalat szerint – magasabb az átlagéletkor, kevesebb a szív- és érrendszeri megbetegedés. A vitaminok és fermentek mellett tartalmaz lipoidokat, lecitint, fehérjét, klorofillt, jódot és aromaanyagokat is. Telítetlen zsírsavai megakadályozzák, hogy a zsírok lerakódjanak az erekben, védenek azok elmeszesedésétől. A reumatikus panaszoknál, isiászideg- és az ínhüvelygyulladás esetén külső kenegetéshez, masszázshoz használatos.
A szűz olajok (néha "extra szűz"-ként is reklámozzák) drágábbak, mint a kommersz olajok, mivel az olajbogyók között semmiféle szennyeződés nem maradhat meg. A szedés után 24 órával a termést kisajtolják. Az ilyen olaj megőrzi az olajbogyó zamatát és vitamintartalmát.
Forras: http://hu.wikipedia.org