Alapanyag megnevezése...
cardamon
Alapanyag mértékegységei...
csipetnyi,izles szerint
Tápanyagadatok... (100g élelmiszerben)
energia:
1kcal
fehérje:
0g
zsír:
0g
szénhidrát:
0g
Alapanyag leírása...
Elõfordul, hogy CARDAMON-nak is hívják, ez a fûszer az Elettaria cardamomum egész, vagy õrölt magjait tartalmazhatja. Ez a növény a gyömbérfélék (Zingiberaceae) családjába tartozó évelõ. A magjai kissé csípõsek, élénk, erõs aromás ízûek, emlékeztetnek a kámforra. Nagyon népszerû ízesítõi a keleti ételeknek, különösen a curry-knek, valamint a skandináv eredetû süteményeknek. Indiában kétféle változatát termesztik, de termesztenek kardamomot Guatemalában és Sri Lankán is. Az indiai kardamomot kiváló minõségûnek tartják; a Malabár változatának formája gömbölydedebb, az íze kellemes, lágy; a Mysore változatnak, amely bordás és háromszögletû, jóval nyersebb az aromája.