Alapanyag megnevezése...
natur joghurt
Alapanyag mértékegységei...
dl,pohár,evőkanál,teáskanál,mokkáskanál
Tápanyagadatok... (100g élelmiszerben)
energia:
65kcal
fehérje:
3.4g
zsír:
2g
szénhidrát:
10.3g
Alapanyag leírása...
A joghurt hevített tejbôl készül erjesztô mikroorganizmusokkal. A közönséges aludttejtôl csak a mikroorganizmusok fajtájában különbözik. Fôleg Lactobacillus bulgaricust és Streptococcus thermophilust tartalmaz (ezeket tiszta kultúrákban tenyésztik), míg az aludttej a tejben levô baktériumok (pl. Bacterium lactis aerogenes, Streptococcus lactis) közremûködésével keletkezik.
Joghurtkészítéskor a tejet kissé besûrítik, majd kb. 95 oC-ról kb. 45 oC-ra hûtik, és 4–6% baktériumtenyészetet adnak hozzá. Néhány órán át 45 oC körüli hômérsékleten tartják. Ekkor a baktériumok a tejcukor egy részét tejsavvá és egy kevés alkohollá alakítják át, a fehérje pedig megalvad. A kész joghurtot poharakba töltik és lehûtik.