Alapanyag megnevezése...
tej
Alapanyag mértékegységei...
dl,pohar,l
Tápanyagadatok... (100g élelmiszerben)
energia:
69kcal
fehérje:
0g
zsír:
0g
szénhidrát:
0g
Alapanyag leírása...
A tej összetevőinek aránya jelentősen függ attól, hogy milyen állattól származik. 1 liter tehéntej tápértéke 620 kalória. Átlagos összetétele: 87,9% víz és 12,1% szárazanyag.
* Tejzsír, melyet különválasztva vajként ismerünk. A tejben emulgeálva található.
* Tejfehérje: kazein, és savófehérjék
* Tejcukor, laktóz, amely egy glükóz és egy galaktóz komponensből áll, amely egy diszacharid. Elősegíti az ásványi anyagok (kalcium, magnézium, foszfor) felszívódását, és a belőle képződő tejsav a vastagbélben gátolja a káros bélbaktériumok elszaporodását. Azoknál az embereknél, akiknek hiányoznak a tejcukor lebontását végző enzimek, a tej hasmenést, rosszullétet okoz. Ezeknek az enzimeknek a mennyisége az elválasztás után csökken. Vannak olyan emberek, amelyek különösen erre a típusra érzékenyek, ők tejcukor-, vagy más néven laktózérzékenyek. Nekik egy külön eljárással lehet csak tejtermékeket előállítani, amelyben a laktózt egy másik diszacharid, például szacharóz helyettesíti.
* Vitaminok: B2-vitamin, B12-vitamin, B6-vitamin
* Ásványi anyagok: Jelentős a kalcium- (Ca), foszfor- (P) és szelén- (Se) tartalma.