Alapanyag megnevezése...
cékla
Alapanyag mértékegységei...
kg,dkg
Tápanyagadatok... (100g élelmiszerben)
energia:
31kcal
fehérje:
1.3g
zsír:
0.1g
szénhidrát:
5.9g
Alapanyag leírása...
Kétéves növény, fõleg a Földközi tenger vidéken, és Közép-Európában honos, de ma megtalálható szerte a világban. A Görögök kedvelt itala volt, azt tartották róla, hogy a vért hûsíti. Hasonló célból használták a rómaiak is, lázas megbetegedés esetén.Három féle répát ismerünk. A takarmányrépa fehéres színû. A cukorrépa kisebb, magas cukortartalommal. Az emberi étkezésben kisebb szerepe van. A céklarépa akkor jó, ha felényi mint az öklünk. A céklarépát fõleg gyökeréért termelik, de felhasználható az egész növény táplálkozásra és gyógyítás céljából. Gyökere húsos, levecses, sötét lila színû. Fölhasználása az étkezésben szerteágazó, de a legjobb, ha nyersen saláták keverékének használjuk.
Gyógyhatása:
A sárgarépa után a céklarépa a legkedveltebb gyógyító a zöldségek között. Gyakran szerepel más zöldség-lével, így a sárgarépával vagy uborkával. Hatása nyersen nagyobb, az igazi, ha nyersen fogyasztjuk