Alapanyag megnevezése...
szójaszósz
Alapanyag mértékegységei...
dl,csepp
Tápanyagadatok... (100g élelmiszerben)
energia:
66kcal
fehérje:
0g
zsír:
0g
szénhidrát:
0g
Alapanyag leírása...
A szójaszósz a világon az egyik legõsibb ízesítõ folyadék. A Kikkoman cégnél a szójaszósz elõállítására egy természetes készítési eljárást alkalmaznak. Az elején kiválogatjuk és összekeverjük a szójaszemeket és a búzát. Hozzáadjuk a saját, szabadalmaztatott erjesztõ kultúránkat, valamint vizet és sót, azaz egy nedves malátakeveréket készítünk, amely erjedni kezd, és érni fog, akár egy jó bor, néhány hónapon keresztül. Kialakul egy gazdag, selymes íz és csodálatos borostyánszín. Amikor az erjedés befejezõdik, a kapott folyadékot megszûrik, pasztörizálják és palackozzák. Nem minden szójaszószt készítenek ilyen módszerrel. A 20. század rövidítési szándékának eredménye a nem-fõzési technológiával készített szójaszószok, ezt az eljárást savas lebontásnak nevezik. Alapvetõ eltérések vannak a fõzött, erjesztett és a más eljárással készített szójaszószok között. A fõzési, erjesztési eljárással készített szósz bársonyosan lágy, sós-édes nehezen megfogható ízû, áttetszõ színû - olyan minõség, amely a többi hozzávalót is javítani képes. A másik eljárással készített szójaszósz nyers, durva sós ízû, jellegtelen, egysíkú, a többi hozzávalót elfedõ, elnyomó alapanyag. Ezért lehet a természetes módszerekkel fõzött, erjesztett Kikkoman Soy Sauce-t és a Kikkoman Lite Soy Sauce-t mint minden célra alkalmas ízesítõt használnunk, mellyel a hagyományos ázsiai felhasználáson felül egy sor ételféleség, fõzésmód értékét, élvezetét fokozhatjuk. Az elõételekben, tésztaételekben, pizzákon, levesekben, salátákban, szendvicseken és még egy sor más ételben a Kikkoman Soy Sauce ténylegesen egyensúlyban tartja és fokozza a többi alapanyag sós, édes és savanyú ízeit, úgy hat, mint egy természetes íz-fokozó szer.
forras: http://hu.wikipedia.org