Alapanyag megnevezése...
babérlevél
Alapanyag mértékegységei...
levél
Tápanyagadatok... (100g élelmiszerben)
energia:
1kcal
fehérje:
0g
zsír:
0g
szénhidrát:
0g
Alapanyag leírása...
Örökzöld cserje, a Mediterrán térségben honos, a gyõzelem és a tehetség szimbóluma volt az ókori emberek számára. A rómaiak lauris-nak hívták, a laudere-bõl, dicsõíteni, ennek megfelelõen Apollónak szentelték és leveleit koronaként használták a költõk homlokának koszorúzására (koronázására).
A "bay" név - az óangol (angolszász) nyelvben - szintén "koronát" jelent, Nicholas Culpepper is szól e növény gyógyító, csodás hatásáról könyvében, a Herbal-ban (Füvész-könyv): "Se boszorkány, se ördög, vihar, vagy villámlás nem árthat az embernek, ahol babérfa áll."
Napjainkban ezek a fényes, ellipszis alakú levelek leveseket és szószokat ízesítenek. Ritkán árulják frissen szedve; szárítva a rövid, ovális Török babérlevél ízét áthatóbbnak tartják, mint a hosszúkás, keskeny kaliforniai testvéréét.