Alapanyag megnevezése...
brokkoli

Alapanyag mértékegységei...
kg,dkg,fej

Tápanyagadatok... (100g élelmiszerben)
energia: 24kcal fehérje: 3.3g zsír: 2.4g szénhidrát: 2.1g

Alapanyag leírása...
A brokkoli (Brassica oleracea Italica) közeli rokona a karfiol, kaposztának. A broccoli sok A és C vitamint tartalmaz, de jelentős a thiamin, riboflavin, miacin, kalcium, és vastartalma is. A brokkolit már a rómaiak is ismerték és termesztették, Brassicanak nevezték, ezt a nevet vette át az olasz nyelv is. Már az idősebb Caius Plinius Secundus megemlékezik egy hasonló növényről. Ez nagyon hasonlított a ma is ismert brokkolihoz. Ez is bizonyítja, hogy Italia területén termesztették és fogysztották ezt a zöldséget, a római korban. A brokkoli neve megemlítésre került Aspicius szakácskönyvében is. Majd az 1560-as években találunk rá utalást Franciaországban. Ebben az időben Angliában még teljesen ismeretlen, mint termesztett növény. A XIX. században az olasz bevándorlók vitték be Amerikában, de a növény csak az 1920-as években vált igen népszerűvé. Főleg C-vitamin-, folsav-, és bétakarotin-forrás, fontos szerepe van a rákmegelőző étrendben. Magyarországon csak az utóbbi 20 évben terjedt el, és használják a brokkolit sokféleképpen a háztartásokbanban. Kuktafazékban készítve megóvhatjuk a bennelévő vitaminokat, és mélyhűtésre is alkalmas. Nem csak rózsája, hanem szára is ehető. Forras: http://hu.wikipedia.org



Ha szeretnél hozzászólni, regisztrálj és jelentkezz be!