Alapanyag megnevezése...
brokkoli
Alapanyag mértékegységei...
kg,dkg,fej
Tápanyagadatok... (100g élelmiszerben)
energia:
24kcal
fehérje:
3.3g
zsír:
2.4g
szénhidrát:
2.1g
Alapanyag leírása...
A brokkoli (Brassica oleracea Italica) közeli rokona a karfiol, kaposztának. A broccoli sok A és C vitamint tartalmaz, de jelentős a thiamin, riboflavin, miacin, kalcium, és vastartalma is.
A brokkolit már a rómaiak is ismerték és termesztették, Brassicanak nevezték, ezt a nevet vette át az olasz nyelv is. Már az idősebb Caius Plinius Secundus megemlékezik egy hasonló növényről. Ez nagyon hasonlított a ma is ismert brokkolihoz. Ez is bizonyítja, hogy Italia területén termesztették és fogysztották ezt a zöldséget, a római korban. A brokkoli neve megemlítésre került Aspicius szakácskönyvében is. Majd az 1560-as években találunk rá utalást Franciaországban. Ebben az időben Angliában még teljesen ismeretlen, mint termesztett növény. A XIX. században az olasz bevándorlók vitték be Amerikában, de a növény csak az 1920-as években vált igen népszerűvé.
Főleg C-vitamin-, folsav-, és bétakarotin-forrás, fontos szerepe van a rákmegelőző étrendben. Magyarországon csak az utóbbi 20 évben terjedt el, és használják a brokkolit sokféleképpen a háztartásokbanban.
Kuktafazékban készítve megóvhatjuk a bennelévő vitaminokat, és mélyhűtésre is alkalmas. Nem csak rózsája, hanem szára is ehető.
Forras: http://hu.wikipedia.org