Hol termesztenek teát?
Szerző:
Hasznosság: 5p, Stílus: 5p, Szavazatok száma: 1db




"az első teatermesztő ország Kína volt"
Az első teatermesztő ország Kína volt a déli, fujiani dialektusban létező ti hangalakból származik a mai tea szó is. Ha igazán jófajta teát szeretnél, akkor Kínából származó fajtát keress. Az egyik legjobb oolongot a világon Tajvanon termesztik. Japán is jelentős mennyiségben termel zöld teát, amelynek a nagy részét ott fogyasztják el.

Miután a britek rászoktak a teaivásra, meghonosították a növényt Indiában is, hogy jobban ellenőrizhessék a kereskedelmet. India, Sri Lanka és más délkelet-ázsiai országok adják a világtermelés  meghatározó részét.
Indonézia minden évben jelentős mennyiséget termel, elsősorban Jáván és Szumátrán. Ennek nagy részét keverékekben használják fel.
Ezen kívül termesztenek teát Oroszországban, Afrikában (elsősorban Kenyában), és Dél-Amerikában. Vannak közöttük figyelemre méltóak, de nem sok. A jó genetikai állomány mellett nagyon fontosak a megfelelő termesztési körülmények. A legjobb teák, pár kivételtől eltekintve, hűvös, hegyi környezetben nőnek. Nincs túl sok ilyen teatermelő terület ázsián kívül. 


Ha szeretnél hozzászólni, regisztrálj és jelentkezz be!