Cukor helyett méz!
Szerző:
Hasznosság: 5p, Stílus: 5p, Szavazatok száma: 1db


Korunk táplálkozási szokásai igencsak rémisztően hatnának egy időutazó, múlt századi ember számára. Bár elmondhatjuk magunkról, hogy technikai fejlődésünk óriásit nőtt az elmúlt száz év alatt, és az ember modernebb és haladóbb gondolkozásúvá vált, de sajnos a táplálkozásunkat tekintve súlyos elmaradásaink vannak a korábbi kultúrákkal szemben.
Felfedeztük, hogy mennyire fontos szerepet játszanak életműködésünkben a vitaminok, valamint az ásványi anyagok, ezért lépten-nyomon találkozunk az üzletek polcain különböző nem természetes, vagy természetesnek mondott vitaminokkal dúsított termékekkel. De attól még, hogy ezeket a termékeket fogyasztjuk, egyáltalán nem valószínű, hogy jót is teszünk szervezetünknek. Sajnos az élelmiszeripart sokkal inkább a marketing, mintsem az egészségesebb táplálkozás megvalósításának önzetlen ügye vezérli.
 

Meglepő adatok a cukorról:

Megfelelően módosítva étkezésünket, sok baj és betegség megelőzhető. Legfőbb rossztulajdonságunk a mérhetetlen cukorfogyasztás. Képesek vagyunk fejenként átlagosan 50kg-ot elfogyasztani belőle egy évben. Ez az arány száz évvel ezelőtt csak 2kg volt, de még ötven éve is csak 10kg-ot tett ki. Ennek mindössze csupán 20-25%-át vásároljuk meg a boltban mint kristálycukor. Tehát túlnyomó többsége más formában jut szervezetünkbe: üdítők, lekvárok, ketchup, kakaó stb.
 


Miért eszünk ennyi cukrot?

A cukor, hasonlóan az alkoholhoz vagy a nikotinhoz, okozhat fizikai függőséget. Ugyanis fogyasztása elősegíti az úgynevezett endorfin termelődését. Ez a vegyület „boldogsághormon” néven is ismert. Természetes esetben olyankor termelődik a szervezetben, amikor például sportolunk, örülünk, vagy szerelmeskedünk. Ebből a szemszögből vizsgálva elmondható, hogy a cukor jót tesz a léleknek, viszont a testnek már kevésbé.
 

A cukorfogyasztás veszélyei:

Nem sokan tudják, de ilyen mennyiségű édesség a cukorbetegség kialakulásának valószínűségén kívül számos más veszélyt is rejteget magában. Szervezetünknek a cukor feldolgozásához B-vitaminokra, valamint a fogyasztása nyomán fellépő hirtelen kémhatás-változás kompenzálására kalciumra és további ásványokra van szüksége. Tehát elsősorban B-vitamin és kalciumhiányt okoz a szervezetben. Gyermekeinknél a cukor hatására a csontozat különösen erősen károsodhat.
 


A következő betegségek kialakulásában is legfőképp a cukor tehető felelőssé:
 

- fogszuvasodás, fogínysorvadás
- mozgásrendszeri megbetegedések, ún. reumatikus megbetegedések, a gerincoszlop és a porckorong megbetegedései
- anyagcsere betegségek, mint pl. az elhízás, a cukorbetegség, a májkárosodás, az epekő, a vesekő, a köszvény
- emésztőrendszeri megbetegedések: székrekedés, a máj, az epehólyag, a hasnyálmirigy, a vékony- és vastagbél megbetegedései
- szív és érrendszeri megbetegedések, mint a szívinfarktus, az érelmeszesedés, vagy az agyvérzés
- fertőző betegségek iránti fogékonyság, ami mindig visszatérő légzőszervi gyulladásokban és hurutokban, valamint hólyaghurutban és vesemedence-gyulladásban nyilvánulhat meg
- a legtöbb ún. allergia
- az idegrendszer néhány megbetegedése
- a rák kialakulásában is bizonyos mértékig szerepe lehet


Mi is a kristálycukor valójában?

A cukor 99.9%-ban a szacharóz nevű di-szacharid molekulából áll, amely egy szőlő- és egy gyümölcscukor molekula összekapcsolódásakor keletkezik. Ilyen koncentrációban cukor a természetben nem fordul elő. A cukor cukornádból, illetve mérsékelt övi vidékeken cukorrépából állítható elő. A cukor előállítása során minden vitamin, ásványi só, nyomelem, enzim, telítetlen zsírsav, rostos anyag, valamint íz- és szaganyag eltűnik. A cukor ez által egy vitál anyagoktól mentes táplálék, amely azonban felszívódásához és feldolgozásához ezeket az anyagokat nem nélkülözheti. A cukor fogyasztása így hiánytáplálkozást idéz elő.
 

Cukor helyett inkább méz!

A kristálycukor alternatívái lehetnek például:
az édesítőszerek. Ezek ugyan változatlan formában távoznak a szervezetből, de - mesterséges eredetüknél fogva - hosszú távon okozhatnak problémákat. Inkább cukorbetegeknek ajánlott.

a barnacukor. élettani hatásai teljesen megegyeznek a kristálycukoréval, csupán annyi a különbség, hogy a barnacukor nem tisztított cukor, így minimális vegyi anyagot tartalmaz.

a méz. Természetes módon tartalmaz ásványi anyagokat, valamint vitaminokat, így fogyasztása egészséges. Inverz cukrot tartalmaz, ami gyorsabban lebomlik a szervezetben. Mindezek mellett számos gyógyító hatása ismert.

gego
    

Kapcsolódó linkek:
http://mez.lap.hu/
http://www.magyarmez.hu/



Ha szeretnél hozzászólni, regisztrálj és jelentkezz be!