Elkezdődött a balatoni szüret
Szerző:
Hasznosság: 6.5p, Stílus: 6.5p, Szavazatok száma: 2db


Elkezdődött a szüret a Dél-Balatonon, a kontinensen legkorábban érő Csabagyöngyét kezdték leszedni. Ahogy ez a szőlőfajta, úgy a belőle előállított újbor is hungarikum - nyilatkozta Varga Bálint bortermelő. A pincészet vezetője, Varga Péter szerdán lesz vendége az [origo]Vendégszobának.

A nulla érlelésű újbor idén szeptember elejére, még a szüret időszakában boltokba kerül. A könnyű Csabagyöngyét a hozzáértők aperitifként, és akár levesekhez is ajánlják. A mustfok és a savtartalom a térségben ideálisnak mondható, a tavalyinál jobb termésre számítanak.

Az utóbbi években jelentősen emelkedő szőlőárak a termelőknek segítenek, a borászatok, és a magyar borok versenyképessége szempontjából viszont nem jelentenek jót. Igaz, az idei, bőségesnek ígérkező termés miatt árcsökkenést várnak.

A tavalyi, szőlőfajtától függő kilónkénti felvásárlási ár 60- 200 forint volt, idén 15- 30 % közötti csökkenést prognosztizálnak. A borkedvelők tehát okkal reménykedhetnek, hogy az idei termésből jó minőségű, és kedvező árú borok születnek.


[origo]


Ha szeretnél hozzászólni, regisztrálj és jelentkezz be!