Több évtizedes tanulmány zárult a nők számára megnyugtató eredménnyel: a kávé és tea fogyasztása nem növeli a mellrák kockázatát - közölte az International Journal of Cancer című szakfolyóirat májusi száma. Davaasambuu Ganmaa, a bostoni Harvard közegészségügyi iskolájának munkatársa egy 22 éves vizsgálatot összegzett tanulmányában. 85 987 nővér vett részt a nagyszabású, követéses egészségügyi felmérésben. A vizsgálat kezdetekor 30 és 55 év között voltak a résztvevő nők. A követés 22 éve alatt 5272 nőnél alakult ki mellrák. Az emlőrák-kockázattal összefüggő egyéb tényezők - az életkor, dohányzás, testsúly, fizikai aktivitás, alkoholfogyasztás, családi előzmények, menopauza, hormonterápia, gyerekek száma - figyelembevétele után, a kutatók nem találtak emelkedett kockázatot azon nők körében, akik napi négynél több koffeines, vagy koffeinmentes kávét, vagy teát ittak, azokhoz képest, akik egynél kevesebbet.
Ugyancsak nem volt kimutatható kapcsolat a mellrák előfordulása valamint más koffeintartalmú üdítők és a csokoládé fogyasztása között. A további részvizsgálatok során azt találták, hogy a menopauza után lévő nők között kissé alacsonyabb volt a mellrák kockázata azoknál, akik a legtöbb koffeines italt fogyasztották, azokhoz képest, akik a legkevesebbet. "Ez az összefüggés azonban további vizsgálatokat igényel" - tették hozzá a kutatók.