Melyiket szeressem?
Szerző:
Hasznosság: 5p, Stílus: 5p, Szavazatok száma: 1db


Szerencsére van bőven vá-laszték, és akad néhány iga-zán különleges is közöttük





-ristretto: A legerősebb kávé. 5-6 g kávémennyiség 25 ml vízben lefőzve.

-eszpresszó (schwarzer): 5-6 g kávémennyiség 40-50 ml vízben lefőzve


-macchiato (kapuziner): Sima eszpresszó egy kis tejhabbal.


-con panna: Sima eszpresszó tejszínnel vagy tejszínhabbal.


-romano: eszpresszó egy kis citrommal, és a héjával díszítve. Az olaszok ezt csak akkor isszák, ha nagyon másnaposak. -Az íze pocsék, de állítólag használ. :)


-dupla eszpresszó: 10-12 g kávé 80 ml vízben lefőzve.


-dupla macchiato: dupla eszpresszó egy kis tejhabbal a tetején.


-cafe latte: Tulajdonképpen tejeskávé szép pohárban. Egy eszpresszó 2dl forró tejjel felöntve, minimális mennyiségű tejhabbal a tetején.


-capuccino: 1/3 rész kávé, 1/3 rész forró tej és 1/3 rész tejhab. ügyelni kell, hogy a tejhab eltakarja a kávét. Különben amikor iszunk belőle, a kesernyés ízt fogjuk először érezni.


-mochaccino: 2 alapváltozata ismert. Az egyik hasonló a capuccinóhoz, csak tej helyett kakaóval öntjük fel, és reszelt csokival szórjuk meg a végén.

A másik esetben pedig csokiszósszal elkeverjük először a kávét, és csak ezután következik a tej-tejhab kettős.


-americano: Amerikai kávé. Mintha csak tea lenne, úgy főzik. Filteres kávé-ként is ismert, hiszen ez jön ki a konyhai "tea- és kávéfőző egyben" gépeken.)


-cafe frappe: Hideg kávéspecialitás. Csoki, vanília, mogyoró, vagy akár rumos dió fagylalttal összeturmixolt erős eszpresszó.


-bécsi kávé: Hideg kávé egy gombóc vaníliafagyival - üvegpohárban.


-cafe natale: Karácsonyi kávékülönlegesség. Latte egy kis amarettó likőrrel elkeverve, tejhabbal, manduladarabokkal és reszelt fehér csokival a tetején.


-ír kávé: egy kis ír whisky, barnacukor és duplakávé egy hosszúkás, füles pohárba összeöntve, lágy tejszínhabbal a tetején, és csokival díszítve.


<gego>


Ha szeretnél hozzászólni, regisztrálj és jelentkezz be!