Használj friss, hideg vizet - a magyarázatot lásd a lap tetején. Tedd a vizet a vízforraló kannába, és forrald fel.
Közben készítsd elő a teáskannát: melegítsd fel úgy, hogy megtöltöd (vagy átöblíted) forró vízzel. Nem sokkal azelőtt, hogy a vízforraló kannában forrni kezdene a víz, ürítsd ki a teáskannát, és tedd bele a leveleket.
A legjobb, ha szabadon teszed a teát a teáskannába, de alkalmazhatsz különféle szűrőket is (ld. írásunkat a Filterest vagy levelest? oldalon). Természetesen használhatsz filteres teát is. Ebben az esetben a teáskanna aljára tedd a filtereket úgy, hogy a forró víz majd rájuk zúduljon.
A vízforraló kannából öntsd a vizet a tealevelekre. A legtöbb fekete és oolong teát akkor kell leforrázni, mikor a víz már teljesen forr. Hagyd a teát három-öt percig ázni, figyelembe véve, hogy a különféle teák eltérő idő alatt oldódnak ki. Az ázás alatt rázd meg jól a teáskannát vagy kavard meg a teát, hogy a levelek mozogjanak. Amikor leülepedtek, töltsd ki a teát. Tegyél bele, amit jónak látsz: tej, cukor, méz, citrom stb. Vigyázz, hogy ne hagyd sokáig állni, mert a túlzott mértékben kioldódott csersav tönkreteheti az ízharmóniát.
Az előkészületek alatt ne feledd, mindezt csak azért csinálod, hogy élvezd az igazi tea ízét. Semmi sem kötelező, csak ami jólesik.
Egészségedre!