Hozzávalók:
2,5 dkg élesztő
0,5 kg finomliszt
0,5 kg rétesliszt
2,5 dl langyos víz
csipet oregánó
csipet bazsalikom
1,5 kávéskanál cukor
1 teáskanál só
2 gerezd fokhagyma
Teáskanál olíva olaj
|
Pizza, pizza! Hiszed vagy nem hiszed, ha megfelelően
előkészíted az alapanyagokat, te is össze tudsz dobni egy jó kis pizzát annyi
idő alatt, amennyi a
futárnak kellene. Csak ha te sütöd, az lesz rajta, amit te szeretsz, és borravalót
sem kér senki.
|
Tippek:
- Az élesztőt felhasználás előtt fél órával vedd ki a hűtőből, így hamarabb megkel majd a
tészta.
- A már kiporciózott és megkelt tészta is lefagyasztható csakúgy, mint a
paradicsomszósz. Felhasználás előtt csak fel kell olvasztani és formára
nyújtani.
|
Az
élesztőt a langyos vízzel és a cukorral futtasd fel, ami kb. 0,5 órát vesz
igénybe. (Persze nyáron kicsit kevesebb idő is elég.) A
liszteket mérd ki egy nagyobb tálba, majd tedd bele a fűszereket, az
olajat, az összetört fokhagymát, valamint a sót (a mennyiség
nem szentírás, kinek-kinek ízlése szerint). Ha az élesztő megkelt, öntsd a
liszthez, és gyúrd a lehető legkeményebbre. Nyugodtan használhatod erre a
célra az asztal lapját. (Izé, mármint ne azzal csináld, hanem azon :-) Ha
készen vagy a gyúrással, válaszd szét a tésztát adagokra. A kapott
cipókat helyezd vissza az edénybe, és szórj a tetejére egy csipetnyi lisztet.
Ezután takard le
egy tiszta konyharuhával. Ha jól csináltál mindent, a tészta nagyjából fél óra alatt a kétszeresére fog dagadni.
Ezután már csak a formázás és nyújtás van hátra. Figyelj arra, hogy a tepsit olajozd ki a művelet előtt,
mert különben odaragadhat a tészta. Előmelegített, forró sütőbe süsd. Feltétnek bármilyen megoldás szóba jöhet, habár a
legtökéletesebb paradicsommártás receptjét megtalálod ugyanezen az alternatív
sajtóorgánumon.
Praktikák
Kezdeném mindjárt azzal, hogy
kétféle pizza tészta létezik. A vékony és a vastag. Én a vastag
tésztájú receptet közöltem azon egyszerű oknál fogva, hogy a másikat
nem lehet jól házilag megsütni. Ez nem csak az én személyes véleményem és
tapasztalatom, hanem olasz barátom, Lucio is ezt a nézetet vallja, aki amúgy
két dologban a legjobb: pizza evés kéz nélkül, bekötött szemmel - ebben igazi
művész. A másik pedig: neki van a legnagyobb Jovanotti CD gyűjteménye a
világon :-)
Az élesztő problematikája
Az élesztő vagy megkel, vagy nem. Nálam
bevált recept, hogy az élesztőt csak olyan helyről veszem, ahol nem hűtik le
túlságosan, ugyanis a hideg károsíthatja az élesztő gombákat.
A másik a víz, amiben felfuttatjuk. Tényleg
legyen langyos, soha nem forró. Az élesztő élőlény, könyörgöm, ne öld meg! (Az
más kérdés, hogy utána úgyis a gyomrunkban végzi majd a szerencsétlen.) A
cukor viszont azért kell, mert elősegíti szaporodásukat.
- A - A -